29 квітня – 3 травня ДНВП «Картографія» брало участь у першій сесії Групи експертів ООН з географічних назв, яка відбувалась у місті Нью-Йорк, Сполучені Штати Америки.


Новини | 07.05.2019 09:00 | 1 429
  29 квітня – 3 травня ДНВП «Картографія» брало участь у першій сесії Групи експертів ООН з географічних назв, яка відбувалась у місті Нью-Йорк, Сполучені Штати Америки. Група експертів Організації Об'єднаних Націй з географічних назв координує діяльність держав-членів ООН у сфері стандартизації географічних назв на національному і міжнародному рівнях, веде збір інформації про результати роботи національних і міжнародних органів зі стандартизації географічних назв та сприяє поширенню відомостей про результати такої роботи серед держав-членів ООН, рекомендує принципи і методи для вирішення проблем національної і міжнародної стандартизації. У роботі сесії взяла участь офіційна українська делегація Держгеокадастру у складі:  МАЛЮК О.О. – директор департаменту топографо-геодезичної та картографічної діяльності; БАШЛИК Д.О. – директор департаменту міжнародної співпраці та ринку земель; ПІНЧУК О.І. – головний спеціаліст відділу міжнародних відносин департаменту міжнародної співпраці та ринку земель; НЕЖИВИЙ О.В. – в.о. директора ДНВП «Картографія». Українська делегація проінформувала учасників сесії про стан справ в Україні у сфері стандартизації географічних назв, створення електронної бази даних географічних назв України Державного реєстру географічних назв, про зміни у назвах адміністративно-територіальних одиниць, населених пунктів та інших географічних об’єктів у зв’язку з прийняттям Законів України «Про засудження комуністичного та націонал - соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а також впровадження в Україні норм і правил Організації Об’єднаних Націй. Серед основних завдань для делегації Держгеокадастру були: Упереджувати, не допускати та блокувати можливі кроки російської сторони, спрямовані для легітимізації анексії РФ АР Крим та прийняття рішень, що можуть інтерпретуватися як пряме або непряме визнання будь-якої зміни статусу АР Крим.
  • Акцентувати увагу учасників заходу на необхідності зображення на картах території АР Крим та м. Севастополь в межах території України, а також передачі українських географічних назв іншими мовами без мови-посередника з застосуванням української системи латинізації.
  • Відзначити необхідність розміщення на офіційному сайті ООН нової редакції документа «Рекомендації з топонімії для редакторів- картографів та інших редакторів, призначені для використання на міжнародному рівні (Україна)» з урахуванням змін назв населених пунктів України, прийнятих у лютому-травні 2016 року Постановами Верховної Ради України, та оновленої карти України.
IMG_20190429_104502 IMG_20190501_102804 un_2019